Різдво Пресвятої Богородиці

21 вересня православні християни відзначають одне з двунадесятих церковних свят – Різдво Пресвятої Богородиці. Богоматір завжди шанували як помічницю і заступницю всіх людей, а також покровительку жінок, незаміжніх дівчат, матерів.
Відповідно до вчення Церкви, народження Пресвятої Богородиці – Матері Ісуса Христа – не було подією випадковою і звичайною, оскільки Їй була відведена важлива роль в здійсненні божественного плану порятунку людства. Давня традиція християнської Церкви розглядає багато старозавітних пророцтв і прообразів як вказівку на народження Богородиці. З моменту появи Марії на світ і починається історія Нового Завіту.
Згідно з переказами, батьки Діви Марії були благочестивими людьми, але дітей мати не могли. Дуже страждали від цього, бо в ті часи вважалося, що бездітні сім’ї прокляті. Вони були обмежені в правах і навіть не могли приносити жертви в храмі.
Іоаким в скорботі пішов у пустелю для молитви, а його дружина залишилася вдома на самоті і теж молилася. У цей час їм обом було видіння ангела, який сповістив, що «Господь почув молитви твоєї, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоєму будуть говорити в усьому світі». Після цього благовістя Іоаким і Анна зустрілися біля Золотих воріт Єрусалиму.
Після цього Анна зачала. Подружжя дало обітницю присвятити свою дитину Богові і, як було тоді в звичаї, віддати її в Єрусалимський храм для служіння до повноліття. 21 вересня (8 вересня за старим стилем) у Іоакима і Анни народилася дочка, яку назвали Марією. Згідно із загальноприйнятими переказами, яких однаково дотримуються православні і католики, Діва Марія народилася в будинку подружжя, який знаходився в північно-східній частині Єрусалиму. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста, близько Левових воріт. Однак місцезнаходження цього будинку православні і католики вказують по-різному: відповідні місця відстоять один від одного приблизно на 70 м. На місці, яке вказують православні, побудований монастир святої Анни, на першому поверсі його є церква в честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, яка була, за переказами, частиною будинку Іоакима і Анни.
На жаль, рік народження Марії не є досконально відомим. Сталося це під час правління Ірода Великого (48-14 р до н.е.). Знають тільки, що святом цю подію Церква визнала у VI столітті.
З нагоди свята у нашому храмі було відправлено урочисте богослужіння.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.