Воздвиження Чесного Животворчого Хреста Господнього

27 вересня – свято Воздвиження чесного і животворчого Хреста Господнього, одне з найбільших дванадцяти свят Церкви. Цього дня згадуємо одразу дві події: віднайдення Хреста Господнього і повернення його з Персії.
Відомо, що римська язичницька влада знищувала все, що нагадувало про Ісуса Христа, тому Голгофу і гріб Господній, за наказом імператора Адріана (117-138), було навмисно засипано землею і зверху встановлено язичницьке капище для жертвопринесень.
Імператор Костянтин Великий (306-337, канонізований Церквою як святий) здобув великі перемоги над супротивниками – Максентієм та Лікінієм (обидва були жорстокими гонителями християн). Відомо, що Костянину Великому перед вирішальним боєм було видіння Хреста на небі з написом: “Цим переможеш! “, і відтоді його знаком і знаменом всієї імперії зробився Хрест Господній. Костянтин Великий був першим імператором, який визнав і проголосив християнство визнаною релігією Римської імперії. Це був початок так званого ”золотого віку” християнства.
Мати Костянтина, свята цариця Єлена, на прохання сина вирушила до Єрусалима, щоб віднайти місце, де було розіп’ято Христа, Гріб Господній та й власне Хрест, на якому Його було розіп’ято. Допомагав цариці у пошуках Єрусалимський патріарх Макарій. Після тривалих і тяжких пошуків, було віднайдено ці святині і чудесним чином, з-поміж трьох хрестів, було визначено саме той, на якому було розіп’ято Господа (через доторкання саме Хреста Господнього воскрес померлий і зцілилася тяжкохвора жінка).
До віднайденої святині зійшлося одразу багато людей, тому патріарх Макарій вимушений був підіймати, ”воздвигати” Хрест Господній, аби всі його побачили. Звідси й назва свята -“Воздвиження Хреста” – та й, власне, причина його встановлення.
На початку 7-го століття перський цар Хозров захопив і пограбував Єрусалим. З-поміж інших святинь ним було викрадено також Хрест Господній, але, знаючи про його силу і чудеса, які звершувалися навколо нього, Хозров наругу над Хрестом не вчинив.
14 років Хрест Господній пробув у полоні. Візантійський імператор Іраклій (610-641), перемігши в бою Хозрова, повернув святиню християнам. Велично Хрест Господній внесли до міста: Іраклій, у всіх царських одежах та вінці, поніс власноруч святиню до храму Воскресіння Господнього, поруч ішов тодішній патріарх Захарія. Біля воріт храму якась невидима сила зупинила цяря і в храм не впускала. Тоді паріарх Захарія пояснив Іраклію, що Христос ніс Свій Хрест у бідній одежі, порадив зняти багатий царський одяг і зодягнутися у простий. Виконавши пораду патріарха, в бідному принизливому одязі, цар Іраклій безперешкодно вніс святиню до храму.
Повернення животворчого Хреста Господнього до Єрусалима є другою подією сьогоднішнього свята.
У нашому храмі на спомин цих подій було звершено урочисте Богослужіння.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.