Церемонія нагородження воїнів до Дня захисника Вітчизни

До Дня захисника Вітчизни у Михайлівському Золотоверхому соборі відбулася церемонія нагородження українських воїнів відзнакою Координаційної ради з питань розвитку козацтва при Кабінеті Міністрів України. Захід відбувся 17 жовтня 2021 року. Від імені Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнішого митрополита Епіфанія нагороди вручив Керуючий справами Київської Митрополії Високопреосвященніший Агапіт, архієпископ Вишгородський. Станом на сьогодні до нагородження відзнакою Координаційної ради подано 38 українських захисників – представників Українського Козацтва, з яких 9 – посмертно. Серед нагороджених – Герої України, воїни Збройних Сил України, Національної Гвардії України та добровольчих підрозділів, які відзначені високими державними нагородами. Відзначені бійці батальйону «Донбас», батальйону «Айдар», добровольчої козацької роти спецпризначення імені Т. Шевченка, 8 полку спецпризначення, 72, 56, 58, 146, 81, 35, 25, 95 бригад, підрозділів НГУ та МВС. Нагороду отримав також духівник Добровольчої козацької роти спецпризначення імені Т. Шевченка протоієрей Роман Музика, настоятель храму на честь ікони Божої Матері “Живоносне Джерело”.
Від Координаційної ради відзнаку вручили Голова Нагородної ради Координаційної ради, командир Добровольчої козацької роти імені Т. Шевченка Мойсеєнко Андрій та Секретар Координаційної ради Палієв Юрій.
Звертаючись до присутніх, Владика Агапіт зазначив, що козацтво асоціюється з певними історичними особами, які колись захищали українську землю. Але, за його словами, козаки є і сьогодні. Про них мало інформації, але вони є, захищають нашу землю не на словах, а ділом.
– Сьогодні ми відзначили багатьох із них козацькими та церковними нагородами. Сподіваємося, що це не останні нагороди. Прийдуть ще нові покоління козаків, які будуть представлені до нагород, вони у свій час їх також отримають, – зазначив Агапіт. – Ми горді, що є люди які продовжують традицію українського козацтва.
Владика привітав козаків зі святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем захисників та захисниць України.
– Це свято часто називають ”козацьким”. І це не випадково. Свято Покрови Божої Матері для козаків було особливим. Саме на честь цього свята козаки завжди, де б вони не осідали на землях, спочатку будували храм на честь Покрови Божої Матері. І саме до Божої Матері вони зверталися у своїх молитвах, коли йшли на війну захищати нашу з вами українську землю, – наголосив архієпископ Агапіт.
За його словами, на превеликий жаль, на нашій землі триває війна, гинуть наші сини і дочки, на мурах монастиря вже більше ніж чотири тисячі фотокарток загиблих. Владика висловив вдячність ветеранам за те, що вони боронять і захищають Батьківщину, та наголосив, що війна обов’язково припиниться за нашої перемоги. Бо на нашому боці правда, на нашому боці Бог.
Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.