Різдво Іоана Хрестителя

7 липня у Православній Церкві святкується Різдво Іоана Предтечі.
Іоан Хреститель, або, як його ще називають – Іоан Предтеча, був посланцем Бога, який мав сповістити людям про прихід і живу присутність Месії у світі.
Як оповідає Євангеліє, сам Ісус назвав Іоана: “Ілля він, який має прийти” (Матфея, 11:14). Коли Іоану виповнилося тридцять років, він почав проповідувати в Юдейській пустелі, а далі – в околицях ріки Йордану. Подвижник суворо викривав пороки суспільства і закликав до покаяння, сповіщаючи про швидке пришестя Месії. Його зовнішній вигляд також відповідав описам вигляду Іллі: він мав одяг з верблюжої вовни, підперезаний шкіряним ременем, а їжею його були сарана і дикий мед (Марка, 1:10-16).
Проповідь Іоана була настільки сильною, що скоро навколо нього стали збиратися учні, які заснували спільноту його послідовників – ”кумранитів”. Зовнішнім знаком покаяння і духовного оновлення Іоан обрав хрещення – омиття у воді і занурення у неї (звідси його ім’я – Хреститель). Прийняти хрещення прийшов і Ісус, про чесноти Якого як Месії сповіщав у своїй проповіді Іоанн (Матфея 3:14-15). Тим самим, Іоан Хреститель проклав шлях служінню і вченню Ісуса Христа.
За Христа і євангельське вчення святий відважно приймає мученицьку смерть. За наказом Ірода Антипи Іоанові Хрестителю відтяли голову.
Традиція прославляти Предтечу в дні його народження і мученицької смерті склалася ще в перших християнських громадах. З III століття свято Різдва Іоана Предтечі вже широко відзначалося як східними, так і західними християнами – його називали “світлим торжеством” і “денницею (вранішньою зіркою) Сонця правди”. На початку IV століття свято було залучено до загальноцерковного календаря.
З нагоди свята в нашому храмі було звершено святкове богослужіння.
Предтече Спасів Іоане, моли Бога за нас!

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.