Візит до Італії

26-27 грудня 2015 року, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, голова Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відвідав Італію.

Під час візиту владику супроводжували: заступник голови УЗЦЗ архімандрит Кіріон (Інасарідзе) та голова місійного відділу при УЗЦЗ протоієрей Валерій Семанцо.

26 грудня делегація на чолі з архієпископом Іларіон відвідала громаду на честь святого великомученика Мини та преподобного Паїсія Величковського у місті Удіне, де архіпастир очолив Божественну літургію. Ця громада знаходиться під омофором митрополита Паризького Мішеля (Ляроша).

За богослужінням архіпастирю співслужили: заступник голови УЗЦЗ архімандрит Кіріон (Інасарідзе); голова місійного відділу при УЗЦЗ, настоятель парафії ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» м. Києва протоієрей Валерій Семанцо; настоятель парафії протоієрей Петру Парву; викладач КПБА протоієрей Петро Бойко та клірик парафії ієрей Діонісій Відиха.

Під час літургії підносилися молитви за парафіян, український та італійські народи і Богом бережену Українську державу.

Прикінці відправи владика Іларіон, від імені Святійшого Патріарха Філарета подякував парафіянам за запрошення та теплий прийом. У свою чергу протоієрей Петру Парву подякував українській делегації за візит та спільну молитву. Також із подякою від імені митрополита Мішеля (Ляроша) звернувся його іподиякон Даріо Джакома.

Наступного дня, 27 грудня, у 30-у неділю після П’ятидесятниці, делегація УЗЦЗ відвідала столицю Італії місто Рим. Тут відбулася знакова подія для Української Православної Церкви Київського Патріархату – було звершено першу архієрейську Божественну літургію, яку очолив архієпископ Іларіон. Богослужіння відбулося в історичному місці – Баптистерії, який стоїть на площі Сан Джованні і входить до комплексу собору Сан Джованні ін Латерано. Цей Баптистерій побудований після прийняття Міланського едикту 313 року, і вважається, що в ньому був хрещений сам імператор Костянтин Великий.

За Божественною літургією разом з архіпастирем та духовенством молилася Свято-Михайлівська громада, до складу якої входить Українська діаспора. Зі сльозами і глибокою вірою, українці молились цього дня за свою Батьківщину, яка переживає військову агресію Росії, та воїнів, котрі захищають Незалежність України на Донбасі. Віряни просили Господа, щоб Він визволив Україну від нашестя чужинців, подав мир, єдність і благословення українському народу.

Прикінці літургії архієпископ Іларіон звернувся до вірних з повчальним словом в якому торкнувся сучасного стану в України, розповів про жертовність українського народу, які проявляються у допомозі армії, переселенцям і людям, які живуть на окупованих проросійськими терористами територіях, а також про соціальне служіння Церкви в даних умовах.

Завершилось богослужіння молитвою за Україну «Боже Великий, Єдиний».

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.