Троїцька поминальна субота

Перед святкуванням Зіслання Святого Духа настає Троїцька батьківська поминальна субота. Вона починається з вечора п’ятниці спеціальною службою – парастасом (з грецької – клопотання).

Вся Православна Церква молиться перед Господом за своїх одвіку спочилих чад. Таким чином і вони прилучаються до свята заснування Церкви Христової – П’ятидесятниці. Адже Дух Божий все в світі освятив: і живих, і померлих. Тому здавна християни поминали своїх відійшлих у вічність батьків, братів і сестер.

Панахиди служилися ще в катакомбній Церкві, коли перші християни в Римській імперії були гнані. І слово «панахида» в буквальному перекладі з грецької мови означає «служіння вночі». Коли Церква отримала свободу віровизнання, вийшла з катакомб, то панахида перетворилася на службу за спочилих. Із часом з’явилися особливі поминальні суботи у період постів.

“Батьківською” ж субота називається тому, що батьки є найближчими за всіх до своїх дітей. А поминають раніше тих, хто найрідніший. Звичайне поминання починається зі спочилих батьків. Віруючі моляться за тих, хто народив їх, за пращурів, тому поняття «Батьківська субота» пов’язане з кровними узами. Близькі йдуть в інший світ із пристрастями, пороками, гріхами, тому православні в ці дні особливо просять у Господа, щоб Він помилував їх.

2-3 червня в нашому храмі було відправлено заупокійне Богослужіння за всіх від віку спочилих православних християн.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.