День пам’яті жертв геноциду ромів

У часи Другої світової війни, за даними дослідників, загинуло від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів, 20 тисяч з них – на території України. Цифри неточні, адже документальних підтверджень недостатньо, та й шукати їх почали пізно, зазначають історики і представники ромської громади.
2 серпня у світі відзначають Міжнародний день голокосту ромів, скорботний день «Калі траш» («Чорний жах») – саме у ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у концтаборі Аушвіц-Біркенау нацисти знищили у газових камерах майже три тисячі людей ромської національності.
У 2016 році після тривалих перипетій було відновлено історичну справедливість і встановлено пам’ятник ромам – жертвам трагедії у Бабиному Яру, який можна вважати «точкою відліку» масових розстрілів ромів на території України. У перші дні, коли нацисти зайшли в Київ, три ромські табори, що мешкали на Куренівці, пішли до Яру назавжди. З нагоди цієї трагічної події 2 серпня 2017 року у Меморіальному комплексі “Бабин Яр” відбувся вечір пам’яті «Будемо жити, ромале!»
У заході взяли участь громадські об’єднання, представники ромських осередків, артисти театру, кіно й телебачення. Ініціаторами пам’ятного вечора були циганський академічний музично-драматичний театр «Романс», Міжнародний фонд «Відродження», національно-культурне об’єднання «Амала».
Молитвою пам’ять загиблих вшанував благочинний Святошинського району протоієрей Валерій Семанцо.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.