Преображення Господнє

19 (6) серпня Православна Церква відзначає свято Преображення Господнього. Збереглися свідчення IV століття про вшанування цієї євангельської події.

Одразу три Євангелія містять у собі подібні описи Преображення Господнього: Матфей 17:1; Марк 9:2; Лука 9:28. Відкривши учням, що Йому слід постраждати, бути вбитим і на третій день воскреснути, Христос разом із трьома апостолів — Петром, Яковом та Іоаном – піднісся на гору Фавор і преобразився перед ними: Його обличчя просяяло, як сонце, а одяг став білим, як сніг. Преображення Христове супроводжувалося появою старозавітних пророків Мойсея та Іллі, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осяяла світла хмарина, і з неї почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, у Якому Моє благовоління. Його слухайтеся!».

Святкуванням Преображення Церква сповідує поєднання у Христі двох природ – божественної та людської. Преображення є виявленням Божественної Особи Сина при свідченні Отця в Дусі Святому, тобто одкровення про буття усіх іпостасей Святої Трійці. Преображення полягало не у зміні Божественної природи Христа, а у виявленні Його Божества у природі людській. За словом святителя Іоана Золотоустого, Преображення відбулося, «щоб показати нам майбутнє преображення природи нашої і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами».

Преображення припадає на Успінський піст або Спасівку, проте цього дня статутом дозволено споживати рибу та вино. За давньою традицією Православної Церкви цього дня у храмах освячують різні рослинні плоди. Освячення цього дня фруктів та овочів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.

У давнину в день Преображення Господнього існував звичай наділяти плодами бідних і вбогих; звичаю цього дотримувалися так суворо, що коли дізнавалися про когось, хто не зробив цього доброго діла, таку людину вважали невартою уваги і припиняли з нею спілкуватися. Звичай наділяти бідних плодами садів і городів був колись мірою християнської моралі.

З нагоди свята у храмі на честь ікони Божої Матері “Живоносне Джерело” було відправлене урочисте Богослужіння, яке очолив настоятель – митрофорний протоієрей Валерій Семанцо. Після Божественної Літургії у храмі було відслужено чин благословення плодів земних.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.