Неділя всіх святих – Престольне свято нашого храму

Перша неділя після П’ятидесятниці називається Неділею всіх святих. Свята Православна Церква встановила це свято, вшановуючи всіх тих, хто в своєму земному житті зміг прийняти благодатні Дари Святого Духа і втілити їх.
Святість – це природний стан людини, як образу і подоби Божої. Кожній людині дана можливість прожити, або хоча б доторкнутися до стану святості. Кожен християнин має досвід святості, але в одних це проявляється, як короткий спалах Божого Світла, Божої любові в серці і розумі, а в інших – це постійний стан їхнього життя. Такі люди стають носіями живого Бога, як про це пише апостол Павло «вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2, 20). Вони стають «світлом для світу» (Мф. 5, 15), істинною про світло, бо свідчить про себе Спаситель: «Я – світло для світу» (Ін. 8, 12). Митрополит Антоній Сурозький пише: «Якщо хоча б раз в житті людина побачила на обличчі іншої людини сяйво Святого Духа, вона вже ніколи не зможе не вірити в Бога».
Святі стали вічними свідками Бога для всіх майбутніх поколінь, аж до кінця світу. Споглядаючи рядки церковного календаря, ми не лише читаємо імена святих, ми бачимо Славу Божу, проявлену в людстві. Ці імена для нас є дуже важливими, адже кожна свята людина колись народилась звичайною людською дитиною, жила в тих самих умовах, що й інші люди свого часу. Мала певні уподобання, чесноти і вади, вищий чи нижчий соціальний статус, матеріальні статки, освіту та інші людські надбання і якості. Але почувши поклик Божий, довірившись веденню Духа Святого, пройшла земний свій шлях, яким нам ще належить пройти, завершенням якого стала єдність з Ісусом Христом, нашим Спасителем.
Кожен святий пройшов свій неповторний шлях служіння: хто був пророком, апостолом, святителем, мучеником, преподобним, безсрібником, юродивим, але всіх їх об’єднала Любов до Бога і до ближнього.
Знання про це обнадіюють і нас в тому, що кожен може йти шляхом освячення і осягнути святість, основною ознакою якої є жертовне служіння ближньому, наслідування Ісуса Христа, прийняття волі Отця, аж до особистої Голгофи. Святі є небожителями і одночасно нашими друзями, помічниками і проводирями шляху повернення назад до Бога, до Небесної Батьківщини – Царства Божого. Вони наші прохання возносять перед Престолом Всевишнього. Частіше звертаймося до них про поміч і наша молитва не залишиться без відповіді. Пам’ятаймо слова Спасителя: «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мф. 5, 48). А вершина досконалості – святість.
Наш храм святкував сьогодні Престольне свято, бо другий престол його посвячений саме на честь Усіх святих, що відвіку догодили Богові. З нагоди торжества у Всіхсвятському приділі, де міститься релікварій із понад 75 частками мощей угодників Божих, були відправлені Літургія та молебінь.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.