Початок Великого посту

14 березня 2021 року духовенство і віряни зібралися у храмі на честь ікони Божої Матері “Живоносне Джерело”, щоб зі спільною молитвою увійти в період святої Чотиридесятниці.
Після особливої Вечірні було звершено Чин прощення.
Протоієрей Роман Музика звернувся до присутніх із пастирським словом, закликаючи всіх щиро пробачити образи своїм ближнім і самим попросити прощення у всіх, кого образили: «Господь звертається до кожного із нас: «Якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провини їхні, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6: 14 – 15). Отже, в основі початку посту ми ставимо прощення своїх ближніх.
Гріх має руйнівну силу, тому в дні Великого Посту ми покликані відмовитися від всього того, що стоїть на заваді між нами та Богом. Це гріхи, пристрасті, те зло, яке ми з вами чинимо повсякденно. В ці особливі дні станьмо кращими, добрішими, проявімо любов до своїх ближніх». Служба завершилася спільним прощанням кліру і вірян.
Довідка
Свята Церква називає цю неділю ”прощеною” і цього вечора встановила звершувати особливий чин Прощення. Це не просто гарна традиція, а та реальність, яка дійшла до нас із перших віків християнства. В ”Житії преподобного Герасима, що на Йордані”, який жив у 4-му столітті, згадується про цей особливий день прощення. Ченці перед початком посту просили прощення наче востаннє перед смертю, адже йшли несли подвиг в пустелі та могли вже більше в силу різних обставин не побачитися.
Господь сьогодні закликає і нас щиро прощати, тому кожен, хто вступає в цей Великий піст нехай попросить пробачення у ближніх та простить їм їхні провини.
Нехай благодать Божа допомагає усім нам достойно пройти час Великого посту та радісно зустріти у мирі та любові Світле Христове Воскресіння!

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.