Свято Введення у храм Пресвятої Богородиці

4 грудня за новим стилем Свята Православана Церква святкує подія Введення у храм Пресвятої Богородиці і Вседіви Марії.Святе Євангеліє нічого не згадує про Введення в храм Пресвятої Богородиці. Це свято, як і свято Різдва й Успіння Божої Матері, засноване на традиціях Церкви й на апокрифічних книгах (невизнаних офіційною церквою), передусім на протоєвангелії Якова і псевдоєвангелії Матея «Про Різдво Пречистої Діви Марії». Ці джерела подають, що батьки Пресвятої Богородиці св. Йоаким і Анна, будучи бездітними, дали обіцянку, що якщо в них народиться дитя, то вони віддадуть її на службу Богові у Єрусалимський храм. Господь Бог вислухав їхні молитви і дав їм доньку. Коли їй виповнилося три роки, батьки привели її до храму і віддали в руки первосвященика Захарії, батька св. Івана Предтечі. Тут Пресвята Богородиця перебувала тривалий час аж до заручин зі св. Йосифом.
Введення належить до дванадцяти великих свят. Воно має один день передсвята і чотири дні посвяття. Про нього є згадки від V ст., але з проповідей на цей день Константинопольських патріархів, Германа (715—730) і Тарасія (784—806), випливає, що свято Введення було встановлене у VIII столітті.
З нагоди свята в нашому храмі було відправлено урочисте богослужіння, яке розпочалося напередодні ввечері всенічною і завершилося Божественною літургією. В цей день до причастя Святих Таїн долучилося багато парафіян.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.