Про Різдвяний піст

Різдвяний піст – останній багатоденний піст у сучасному річному колі. Він починається 28 листопада за новим стилем і триває до 7 січня, його протяжність – сорок днів і тому називається в Церковному статуті Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст.
Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і стриманням, щоб із чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти з’явлення у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце.
Правильний піст – це боротьба за людське в самому собі. Він – спроба більш високе в собі поставити вище, ніж просто фізіологічне. Якщо це вдалося, то тоді це «більш високе» (тобто душа) буде вдячне людині за своє визволення від тягарів. Тому правильний піст- це радість. Як і правильно відчуване Православ’я.
Гастрономічна складова посту не є метою, а лише засобом для правильного духовного життя, що грунтується на молитві і таїнствах Покаяння і Причастя. Пост без молитви – це лише дієта.
Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, належить до стародавніх часів християнства. Вже з четвертого сторіччя св. Амвросій Медіодаланскій, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п’ятому столітті про давність Різдвяного посту писав святий Лев Великий: «Як Господь ущедрив нас плодами землі, так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних».
Позаяк заговини (напередодні посту) припадають на день пам’яті св. апостола Филипа/Пилипа (27 листопада), то цей піст серед простого люду називали Филипповим, або Пилипівкою (що спотворювало мету посту, як підготовку до дня Різдва Христового).
Правила харчування під час посту, які зазначені в церковних календарях, належать до монастирського Статуту. Це – ідеальна норма. Миряни можуть отримати послаблення у священика в залежності від конкретних умов їх життя і здоров’я.

Світлина від Храм ікони Божої Матері "Живоносне Джерело".

 

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.