Святий праведний Симеон Богоприїмець

16 лютого пам’ять праведного Симеона Богоприїмця. Йому було відкрито, що він не пізнає смерті, поки у світ не прийде обіцяний Месія — Христос Господь. Праведний Симеон Богоприїмець, за словом святого євангеліста Луки, був одним з обранців Божих, які очікували розради Ізраїлевої, і Дух Святий перебував на ньому.
Згідно зі свідченням давніх істориків, правитель Єгипту цар Птолемей II Філадельф, між 285-247 р. до Р. Х., вирішив прикрасити свою знамениту Олександрійську бібліотеку новою збіркою книг. Цього разу — текстами Святого Письма. Спеціально з Єрусалиму були запрошені вчені мужі, які могли б перекласти з єврейської на грецьку мову книги Старого Завіту. За справу взялися 70 перекладачів. В історію цей переклад старозавітних книг увійшов ще як «Переклад сімдесяти тлумачів» або грецькою — «Септуагінта». Вона є найдавнішим відомим перекладом Старого Завіту грецькою мовою. Саме із Септуагінти надалі Старий Завіт був перекладений слов’янською мовою для Болгарської, Сербської та Руської Православних Церков.
Серед запрошених до Єгипту тлумачів був і праведний Симеон. Йому було доручено перекласти книгу святого пророка Ісайї. Прочитавши в оригіналі слова “ось, Діва в утробі прийме і народить Сина” (Іс. 7: 14), він вирішив, що слово «Діва» тут вжито помилково, замість слова «Жінка», і хотів виправити текст. Проте тієї ж миті йому явився Ангел і утримав руку святого, кажучи, що це чудо неминуче станеться і, більш того, що сам він, Симеон, стане свідком Спасителя, Який прийшов у світ від Чистої і Пренепорочної Діви. З того дня життя праведного Симеона було присвячене очікуванню пришестя обітованого Месії. І всі ці роки Симеон перебував при здоровому глузді, з ясним розумінням того, заради чого він так довго живе. На 40-й день після народження Христа, багатовікове очікування старця добігло кінця. У цей час він знаходився на території Єрусалимського храму. Того ж дня, виконуючи старозавітний закон, Пресвята Діва Марія разом із праведним Іосифом принесли у храм Богонемовля, щоб звершити необхідну жертву. Щойно Симеон побачив їх, то вже не фізичні очі, а Дух Святий відкрив йому, що Богонемовля, Якого тримала Пречиста Діва Марія, і є очікуваний Месія, Спаситель світу. Старець прийняв на свої руки Немовля Христа і виголосив свої пророчі слова: нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо бачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвітлення язичників і славу народу Твого Ізраїля (Лк. 2: 29–32). Він благословив Пречисту Діву і праведного Йосифа і, звертаючись до Богородиці, сказав: ось, лежить Цей на падіння і на вставання багатьох в Ізраїлі і на знак сперечання — і Тобі Самій меч пройде душу, — щоб відкрились помисли багатьох сердець (Лк. 2: 34, 35). Праведний Симеон, як він і передбачав, незабаром з миром відійшов до Господа. У VI ст. його святі мощі були перенесені до Константинополя. Відомо, що у 1200 р. їх бачив руський паломник (в майбутньому — Новгородський архієпископ) Антоній.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.