Урочистості з нагоди 1030-річчя Хрещення Руси-України

28 липня 2018 року, у визначний для України день, відбулося загальноцерковне святкування в “колисці” східнослов’янського Християнства – місті Києві. Нині Православна Церква відзначає пам’ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого. Володимир Святославович увійшов в історію нашого народу як хреститель України-Руси. Завдяки своїй праці в утвердженні християнства у Київській державі, князь уславлений Церквою як рівноапостольний святий.

Урочисті святкування розпочалися напередодні, 27 липня увечері, Всенічним бдінням у Володимирському кафедральному патріаршому соборі столиці.

Самий день відзначення 1030-ліття Хрещення Руси-України розпочався з урочистої Божественної Літургії у Володимирському кафедральному соборі, яку очолив Святійший Патріарх Філарет.

Предстоятелю співслужив єпископат Київського Патріархату, представники Чорногорської Православної Церкви та численне духовенство з усієї України та закордону. Цього святкового дня у кафедральному соборі молилася й надзвичайно велика кількість вірян. Все церковне подвір’я було наповнене людьми, які мали можливість чути і бачити богослужіння завдяки великому екрану та гучномовцям, що були встановлені на церковному подвір’ї.

На запричасному секретар Священного Синоду архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій виголосив Послання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату з нагоди 1030-ліття Хрещення Руси-України.

Після завершення Божественної літургії, під дзвони Володимирського собору, в напрямку до пам’ятника святому князю Володимиру розпочався Хресний хід.

За різними оцінками в центрі Києва на молитву зібралося від 65 до 15о тисяч людей. Дотепер так багато патріотично налаштованих громадян, які моляться за перемогу правди і мир в Україні, збирав лише Майдан під час Революції Гідності.

У Хресному ході взяли участь Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко, представники Уряду, архіпастирі, багатотисячне духовенство, віряни, воїни та ветерани АТО, волонтери, відомі політичні й громадські діячі, представники культури, науки та освіти, пересічні українці.

Слід відзначити, що вперше, разом з духовенством і вірянами Київського Патріархату у Хресному ході вулицями Києва йшли архієреї та духовенство Української Автокефальної Православної Церкви на чолі з Предстоятелем УАПЦ Блаженнійшим митрополитом Макарієм.

Богослужіння у Володимирському соборі та Хресний хід транслювався у прямому ефірі Першого каналу, 5 каналу, 112.ua та інших телевізійних каналів.

Біля пам’ятника святому князю Володимиру Патріарх Філарет очолив молебень за Україну та Українську Помісну Православну Церкву.

Після молитви Предстоятель привітав всіх присутніх з 1030-літтям Хрещення Київської Руси-України та звернувся з першосвятительським словом.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, ієрархам, Україні, Президенту, владі та війську і всьому українському народу.

По закінченні святкового молебню усі бажаючі змогли підкріпитися їжею та напоями, які роздавалися вірянам на території Михайлівського Золотоверхого монастиря.

ВІДЕО 1

ВІДЕО 2

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.