Святитель Григорій Чудотворець

30 листопада – пам’ять святителя Григорія Неокесарійського. Святий Григорій Чудотворець, відомий теж як Григорій Неокесарійський, † 269) — ранньо-християнський святий, єпископ Нової Кесарії (столиці Понту в Малій Азії), чудотворець.
Про нього свідчать Григорій Ниський і Євсевій Кесарійський. Він – великий шанувальник Орігена. Сподівався “знайти у філософії істину”.
Святий Григорій Неокесарійський народився у знатній поганській родині в Неокесарії Понтійській в Малій Азії. До Христової віри Григорій навернувся у 238 році, а незабаром його висвятили на єпископа його рідного міста, і займав він цю посаду тридцять років. Люди у його єпископській столиці були дуже грішними, у місті було лише сімнадцять християн, тож Григорій з великою ревністю взявся до духовної праці над наверненням поган. Бог наділив Григорія даром чудотворення і він молитвою лікував недужих, водночас навертаючи їх до правдивої віри. Коли відновилось переслідування християн, владика переховувався в горах. У 264 році відбувся в Антіохії Собор, на якому Григорій разом з іншими єпископами засудив єретичне вчення єпископа Павла зі Самосати. Під час гоніння Декія переховувався. У життєписі Григорія записано, що перед смертю він поцікавився, скільки в місті залишилося поган – виявилося, що тільки сімнадцять. Помер Григорій Неокесарійський 270 року. Згодом його святі мощі перенесли до монастиря в Калабрії в Південній Італії.
Частка мощей святого. Григорія Чудотворця зберігається у нашому храмі: у релікварії Всіхсвятського приділу.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.