Служба Навечір’я Різдва Христового

Цього тижня добігає кінця Різдвяний піст, вінцем якого є особливий день – Навечір’я Різдва Христового, що також відомий під назвою “Сочільник”. Словом сочільник або сочевник називаються дні напередодні двох великих дванадесятих свят: Різдва Христового та Богоявлення Господнього. Назва походить від церковнослов’янського слова “сочиво” – замоченого у воді зерна пшениці, чечевиці, гороху і ячменю. Такую їжу, за церковним статутом, належить споживати саме у сочільник. У православных християн є благочестивий звичай не їсти до появи першої вечерньої зірки, що нагадує про з’явлення зірки на Сході (Мф.2:2), яка сповістила про народження Ісуса Христа. Проте церковним статутом це не передбачено. Кожна людина бере на себе подвиги за власні силами.
У сочільник здійснюється служба Царських часів та звершується Літургія св. Василія Великого. Якщо сочільник припадає в суботу або неділю, то Царські часи відправляються в п’ятницю, а у сочільник буває Літургія св. Іоана Золотоустого. А Літургія св. Василія Великого служиться у самий день свята.
Царські часи починаються і звершуються при відчинених Царських вратах, посеред храму, перед Євангелієм, покладеним на аналої, ніби на знак того, що нині Спаситель вже не таїться, як колись, у темряві вертепу, але сяє всім народам. Перед читанням Євангелія на кожному часі буває кадіння. Цим димом ладану згадуються ладан і смирна, принесені зі Сходу волхвами новонародженому Царю юдейському. На часах 1, 3, 6 і 9 Свята Церква згадує пророцтва і події, пов’язані із Різдвом Спасителя за плоттю, – новонародженого Царя Юдейського, нащадка Давидового. З читанням пророцтв Свята Церква поєднує на слова ап. Павла і євангелистів, бо свідчить ними про виконання пророцтв. Священні читання супроводжуються урочистими співами, які роз’яснюють смисл читань. Звичай здійснювати перед святом Різдва Христового навечір’я – безсумніву давній. На думку Святої Церкви, переддень Різдва Христового є часом посиленого приготування до гідного стрітення самого свята Різдва Христового.
4 січня, у п’ятницю, в нашому храмі була відправлена служба Царських часів та Зображальних.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.