Початок Великого посту

11 березня – початок цьогорічного Великого посту. За традицією він розпочався особливою Вечірнею, що являє собою перхід від богослужінь і піснеспівів святкових до постових. Під час служби колір облачення змінюється на темний, постовий, а співи й виголоси набувають мінорного тону. У храмах на вечірньому богослужінні здійснюється cтародавній Чин прощення.
Даний звичай з’явився в монастирському житті єгипетських ченців. Перед настанням Великого посту, щоб підсилити подвиг молитви і підготуватися до світлого свята Великодня, ченці розходилися по одному у пустелю на всі сорок днів посту. Деякі з них вже не поверталися назад: хтось був роздертий дикими звірами, вбитий розбійниками, інші гинули від хвороб, голоду, чи суворого клімату пустелі. Тому, розходячись, щоб зустрітися лише на Великдень, ченці просили один в одного прощення за всі вільні або мимовільні образи, наче перед смертю. І звичайно, самі від душі прощали всіх. Кожен розумів, що їх зустріч напередодні Великого посту може виявитися останньою. Для того і існував чин прощення – щоб бути замиреним і прощеним з усіма і – завдяки цьому – з Самим Богом.
З плином часу ця традиція перейшла в богослужіння всієї Церкви.
У цей день згадує Церква страшну трагедію, що трапилася з людством на зорі його історії – вигнання після гріхопадіння, в особі всезагального для нас праотця Адама, з Раю.
“Сів Адам навпроти Раю і, нарікаючи, оплакував свою наготу: «Горе мені, що повірив обману лукавого, і пограбованому, і від слави віддаленому! … Але, о раю, більше я твоїми розкошами не насолоджуся, більше не побачу Господа і Бога мого, і Творця; бо в землю відійду, з якої я і був узятий. Милостивий, Співстраждальний, кличу до Тебе: Помилуй мене грішного! »”.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.