Неділя Торжества Православ’я

Урочиста подія відновлення іконошанування відзначається Святою Церквою у першу неділю Великого посту.

Встановлення даного свята пов’язано з подіями Константинопольського собору 843 року, скликаного імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперії.
До VIII століття вчення про шанування ікон, ґрунтоване на Святому Письмі й освячене звичаями перших християн, було начебто беззаперечним. Проте, серед народів і окремих священиків розвинулася єресь іконоборства, що поставила під загрозу віками надбані традиції: понад сто років право молитися перед образами омивалося слізьми й окроплювалося кров’ю православних. Їх самих, як і в окремих випадках ікони та мощі святих, кидали в темниці, людей катували, топили і спалювали.

Після VII Вселенського Собору (787 рік), що затвердив шанування ікон, гоніння на іконошанувальників послабилися, але тривало й надалі, залежно від богословських поглядів того чи іншого володаря держави. Цариця Феодора проголосила: «Хай буде проклятий той, хто не шанує зображення Господа нашого, Його Пресвятої Матері й усіх святих!». Святитель Мефодій, патріарх Константинопольський, тоді ж встановив особливий чин святкового богослужіння.

Після церковного собору, що засудив іконоборців і відновив іконошанування в імперії, Феодора влаштувала церковне торжество, яке припало на першу неділю Великого посту, що була у 843 році 11 березня (за іншими даними — 19 лютого) і було присвячене остаточній перемозі над «єрессю іконоборства».

Тим самим, у Церкві закінчився період вироблення та званого «христологічного богослов’я» (чи православного вчення про Христа), а ікона тут стала саме видимим свідченням реальності Боговтілення. Відтоді відзначати Торжество Православ’я почали в першу неділю Великого посту, позаяк найперше його святкування 843 року випало саме на першу великопісну неділю.

Приблизно до XI століття в Церкві склався і особливий чин Торжества Православ’я. В його богослужбових текстах прославляється торжество Церкви над усіма коли-небудь існуючими єресями, повторюються тези постанов семи Вселенських соборів, а також проголошується анафема тим, хто перед Православною Церквою вчинив тяжкі гріхи.

На спомин про цю подію, значущу для християнського світу, і в пам’ять імператриці Феодори щорічно в першу неділю Великого посту Православна Церква урочисто святкує відновлення іконошанування.

Опісля Божественної Літургії духівництвом та хором нашого храму був відправлений чин Торжества Православ’я.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.