Літургія Ранішосвячених Дарів

Головна особливість літургії Ранішосвячених Дарів полягає у тому, що на ній не здійснюється Таїнство євхаристії, а віруючі причащаються  Ранішосвяченими Дарами, тобто освяченими раніше, на попередній літургії св. Василія Великого або св. Іоана Золотоустого.

Літургія Ранішосвячених Дарів бере початок від перших віків християнства. Перші християни дуже часто причащалися св. Христових Таїн, дехто – навіть і в будень. Було також визнано незручним у дні суворого посту, як у дні скорботи і сумувань за гріхи свої, проводити повну літургію, котра є найурочистішою з усіх церковних служб. Але, щоб дати можливість віруючому причащатися і серед тижня у дні посту, було встановлено, не порушуючи характеру великопісного богослужіння, в деякі дні причащати віруючих раніше освяченими дарами. Для цього і була запроваджена у служби Великого посту літургія Ранішосвячених Дарів. Остаточне ж укладення чину цієї літургії і письмовий текст її було зроблено св. Григорієм Двоєсловом, папою Римським, у УІ ст.

Літургія Ранішосвячених Дарів звершується по середах і п’ятницях у перші шість тижнів Великого посту; у четвер п’ятого тижня Великого посту, коли поминається преп. Марія Єгипетська; інколи 9 березня – у свято сорока Севастійських мучеників (якщо цей день припадає у піст і не в суботу чи неділю) і в перші три дні Страсного тижня(Великий понеділок, Великий вівторок, Велика середа).

Літургія Ранішосвячених Дарів у циклі добового кола богослужінь звершується після великопісних Часів і складається з Вечірньої та Літургії вірних, але тільки без найважливішої частини – освячення дарів (Євхаристійного канону).

Упродовж Великого посту в нашому храмі служитимуться всі передбачені церковним статутом літургії Ранішосвячених Дарів. Ласкаво просимо усіх бажаючих долучитися до великопосних богослужінь!

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.