Молебень за збереження довкілля та перед початком Навчального року

За рішенням Священного Синоду Православної Церкви України та на виконання постанов Всеправославного Собору, що відбувся на острові Крит у вересні 2016 року, першої неділі вересня відзначається Всеправославний День молитви за довкілля, котрий ще називається “Всесвітній екологічний день Творця”, або “День охорони створіння”. Ця подія була започаткована 1989 року з ініціативи Вселенського Патріарха Димитрія І (Пападопулоса), який закликав увесь християнський світ у день початку нового церковного року (14 вересня за Юліанським календарем) до щорічної спільної молитви та практичних зусиль, спрямованих на порятунок природи. До цієї ініціативи долучились церкви православної, католицької та протестантської традицій.
Того ж 1989 року в Європі розпочала свою діяльність Європейська мережа екологічної співпраці християн. Враховуючи рекомендації Всесвітньої Ради Церков та Ради Єпископських Конференцій Європи, численні Християнські Церкви присвячують особливу увагу питанню відповідальності за природу у «Часі для створіння», який триває від 1 (14 за старим стилем) вересня – початку Нового церковного року до 4 (17 за старим силем) жовтня (день пам’яті святого Франциска Асизького, покровителя екологів і створіння), проводячи різні молитовні, наукові та освітньо-виховні заходи, а також практичні акції екологічного спрямування.

Також 1 вересня відзначається “День знань” – початок нового Навчального року у закладах освіти України. З цієї нагоди у храмі на честь ікони Божої Матері “Живоносне Джерело” після Божественної літургії духівництвом було відправлено молебінь “за довкілля” та закликано благодать Святого Духа на тих, хто навчає і навчається. По завершенні Богослужіння настоятель храму отець Валерій привітав усіх присутніх із початком навчального року та подарував учням образки Пресвятої Богородиці “Додання розуму” (“Подателька розуму”, або “Ключ розуму”), яка вшановується у неділю після Успіння (28 серпня), що цьогоріч припало саме на 1 вересня.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.