Храмове свято

У пасхальні дні, саме у п’ятницю Світлого тижня, Православна Церква присвячує Божій Матері, святкуючи на честь Її чудотворної ікони, названої «Живоносне Джерело». Святкування це відбувається через щиру любов християн до Пречистої Божої Матері.

Пам’ять про величне цілюще джерело, що знаходиться у місті Константинополі, відображене не лише в традиції церковного іконопису, але і в нашому богослужбовому календарі. На околиці Константинополя, неподалік від кріпосного муру, було джерело, і люди помітили, що ті, хто з молитвою приходили до нього і споживали воду, отримували зцілення. У V столітті імператор Лев побудував над джерелом монастир і назвав цю обитель «Живоносне Джерело».

За безліч Божественної любові і милості, які Богородиця виливає світу, свята Церква називає Її нині «Живоносним Джерелом». Як природне джерело виточує воду, що омиває людину, втамовує спрагу, так і Пресвята Діва виливає світові Воду Живу — Христа Спасителя, Який омив нашу скверну і втамував спрагу всієї землі і всього людства, що знемагають під тягарем гріха, прокляття і смерті.

Сьогодні прославляються Божа Матір і Божественний Син, прославляється сила слова Божого, а одночасно і сила благодаті, яка присутня в цьому слові і перебуває в Церкві через Воскресіння Спасителя. В цей день ми звершуємо чин освячення води — як знамення того, що слово Боже підтверджується благодаттю, як свідчення того, що слово Боже постійно зміцнюється й підтримується у свідомості людей силою Божественною. І сьогодні наша молитва про те, щоб сучасники наші відкрили свій розум, серце назустріч цьому слову і, втілюючи його в життя, могли усвідомити, наскільки великою є сила Божа, що міститься в цьому слові. І проголошуючи велику звістку про Воскресіння Спасителя, ми одночасно стверджуємо силу слова і силу благодаті Божої, якими й спасається світ.

Прославимо ж нині Царицю Небесну! Попросимо у Неї материнського заступництва, попросимо милостей, які Вона щедро виливає всім, хто прохає ЇЇ: Пресвята Богородице, сподоби нас завжди причащатися від Твого Живоносного Джерела, навчи нас любити Сина Твого і творити волю Його, допоможи нам назавжди зберегти радість Його Воскресіння і прийми нас разом із Ангелом, що співаємо Тобі: “Чиста Діво, радуйся! І знову
кажу: радуйся! Твій Син воскрес на третій день від гробу, і, мертвих піднявши, люди, веселиться!”.

З нагоди храмового свята у нас відбулоя урочисте Богослужіння за участю місцевого кліру та запрошеного духівництва.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.