Cвятий апостол Юда Фаддей

2 липня – пам’ять апостола Юди, брата Господнього по плоті.

Святий апостол Юда, з числа 12-ти учнів Христових, походив з роду царя Давида та Соломона, був сином праведного Йосипа Обручника від його першої дружини.

Святий апостол Іоанн Богослов у своєму Євангелії пише: “Навіть і брати його не вірували в нього” (Іоанна 7:5). Святитель Феофілакт, архієпископ Болгарський, пояснює ці слова так: на початку земного служіння Господа Ісуса Христа сини Йосипа, у тому числі і Юда, не вірили в Його Божественну сутність. Переказ свідчить, що, коли праведний Йосип Обручник, повернувшись з Єгипту, став ділити між синами землю, яка належала йому, він побажав виділити частину і Христу Спасителю, народженому надприродньо та нетлінно від Пречистої Діви Марії. Брати чинили опір цьому, і лише старший з них, Яків, прийняв Христа Ісуса в спільне володіння своєю часткою і за це був згодом названий віруючими “братом Господнім”. Пізніше Юда повірив у Христа Спасителя як очікуваного Месію, всім серцем звернувся до Нього і був обраний Ним до числа найближчих 12-ти учнів. Але, пам’ятаючи свій гріх, апостол Юда вважав себе негідним називатися “братом Божим” і в своєму соборному посланні іменує себе лише ”братом Якова”.

Святий апостол Юда мав і інші імена: євангеліст Матфей називає його “Леввієм, прозваним Фаддеєм” (Матвія 10:3), святий євангеліст Марк також називає його Фаддеєм (Марка 3:18), а в Діяннях святих апостолів він згадується під ім’ям Варсави (Діяння 15:22). У той час це було звичайною справою.

Після вознесіння Господа Ісуса Христа апостол Юда вирушив з проповіддю Євангелія. Він поширював віру в Христа спочатку в Юдеї, Галілеї, Самарії та Ідумеї, а потім – в країнах Аравії, Сирії та Месопотамії і, нарешті, прийшов у місто Едессу. Тут він завершив те, що не було закінчено його попередником. Збереглася звістка, що святий апостол Юда ходив з проповіддю до Персії і звідти написав грецькою мовою своє соборне послання, в коротких словах якого укладено багато глибоких істин. Воно містить догматичне вчення про Святу Трійцю, про втілення Господа Ісуса Христа, про відмінність Ангелів добрих і злих, про майбутній Страшний Суд. У моральному відношенні апостол переконує віруючих берегти себе від плотської нечистоти, бути справними на своїх посадах, молитві, вірі і любові, обертати на шлях спасіння заблудлих людей, охороняти себе від вчень єретиків. Апостол Юда вчить, що недостатньо лише віри в Христа, необхідні ще і добрі справи, властиві християнському вченню.

Святий апостол Юда мученицьки помер біля 80-го року у Вірменії, в місті Арат, де його було розіп’ято на хресті та пронизано стрілами.

Частка мощей святого апостола Юди Фаддея знаходиться у нашому храмі – у релікварії Всіхсвятського приділу.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.