Різдво Іоанна Хрестителя

7 липня Православна Церква вшановує Різдво Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана. Серед великого числа святих тільки Іоан Хреститель удостоївся честі, щоб святкували його Різдво.
Він народився поблизу Єрусалима від бездітних батків. Його батько, праведний Захарія, був юдейським священником, а мати Єлисавета – донькою рідної сестри святої Анни, матері Діви Марії. Вони були обидва праведними перед Богом і виконували всі заповіді та настанови Господні бездоганно, проте дожили до похилого віку, не мавши дітей. Народженню Іоана Хрестителя передували чудесні події, описані в Євангелії від святого Луки.
Одного разу, коли Захарія за звичаєм увійшов до храму покадити, а увесь народ стояв ззовні, йому з’явився Архангел Гавриїл. Захарія стривожився і острах напав на нього, проте Ангел сповістив йому про народження сина, якого він назве Іоаном, і котрий “буде великим у Господа”, не питиме ніякого п’янкого напою, і наповниться Духом Святим ще від утроби матері, і багато людей наверне до Господа. Коли ж Захарія засумнівався у словах Ангела, той відповів:
“Мене послано, щоб сповістити тобі цю добру новину. І ось замовкнеш ти, і говорити не зможеш аж до того дня, коли це станеться, за те, що не мав віри Моїм словам, які збудуться свого часу”.
Люди ж чекали на Захарію і дивувалися, чому він забарився у храмі. Коли ж він вийшов, то не зміг говорити до них, і лише знаки подавав, залишаючись німим. А після тих днів його дружина Єлисавета зачала сина і таїлася п’ять місяців, кажучи: “Так мені Господь учинив тими днями, коли зглянувся Він, щоб зняти наругу мою між людьми”.
Коли ж дитина народилася, то зійшлася родина і сусіди восьмого дня, і хотіли назвати його ім’ям батька – Захарією. Але мати сказала, що його зватимуть Іоаном. І запитали у батька, як хотів би він назвати дитину, і той, цзявши табличку, написав: “Іоан ім’я йому”, і тієї самої миті повернулася до нього мова. І всі дивувалися, і острах огорнув усіх їхніх сусідів, і по всіх поселеннях юдейських рознеслася звістка про все це. Іоанн був останнім пророком серед безлічі праведників, які передбачали пришестя Месії, що звільнить народ Ізраїля. Святого Іоанна називають Предтечею і Хрестителем. Предтечею — тому що він прийшов перше за Христа і проповідував народу Його пришестя. Хрестителем — тому що він хрестив Спасителя в Йордані.
Перш ніж почати свою проповідь, Іоанн багато років жив у пустелі — готувався до свого служіння постом і молитвою. Носив грубий одяг, харчувався лише медом і сараною. Коли йому виповнилося тридцять років, Бог звелів йому вийти з пустелі і проповідувати пришестя Христа.

Іоанн прийшов на річку Йордан, в якій юдеї традиційно здійснювали релігійні обмивання. Тут він почав говорити народу про покаяння і хрещення на відпущення гріхів і хрестити людей у водах.
Народ вірив пророцтвам Іоанна Предтечі. І ось, одного разу до берегів річки прийшов сам Ісус Христос. Спаситель попросив Іоанна охрестити Його. Хрещенням Христа увінчалася проповідь Іоанна Предтечі. Але на нього чекала мученицька смерть.
Іоанну Хрестителю відтяли голову, і принесли її на блюді Іродіаді. На згадку про це встановлено церковне свято — Усічення голови Іоанна Предтечі.
З нагоди свята Різдва Іоанна Хрестителя в нашому храмі було завершено урочисте Богослужіння.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.