Слово зодчого

Перше, що бачить людина, ідучи до храму, – це архітектура й оздоблення святині. Створити місце, у якому вірянам буде духовно затишно, – велика місія і велика відповідальність для архітектора. Велич і краса кожної святині підкреслюють важливість храму, його призначення як особливого місця спілкування з Богом тут, на землі. Уся краса храмів − це творіння людських рук і таланту, яким обдарував Господь архітектора.
Олег Слєпцов − народний архітектор України, який спроектував сто українських православних храмів. Свою професію він називає справжнім покликанням: «Я розумію, що мені Богом дано це робити, мені це не складно, а тільки залюбки». Рішення обрати цей фах прийшло не просто так − предки Олега Слєпцова мріяли стати архітекторами, але влада Царської Росії не дала їм захистити дипломні роботи, коли виявили, що вони із сім’ї священника. Свою мрію вдалося втілити у життя онуку. Першою побудованою за проектом Олега Слєпцова святинею став храм на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» у Києві. 25 років тому архітектор спроектував його реконструкцію, а сьогодні працює над 101-м сакральним проектом. Шукати ідеї нових форм, поєднання історичного й сучасного, втілення старих технік у сучасній архітектурі стало для Олега Слєпцова більш ніж професією – способом життя.
Робота над сакральною архітектурою є особливо тонкою, а побудувати храм Господній − це велика відповідальність та честь, ділиться сокровенним Олег Слєпцов. Особливого освітлення храмів раніше досягали завдяки вітражам на невеликих вікнах, а сьогодні вікна більші, проте звичайні. Тож, якщо священнослужителі не проти, архітектор старається додати й вітражі: «Якщо священник сам потребує цього, щоб його храм був унікальним, то це дуже добре – це співпадає з моїм баченням, бо у мене немає схожих храмів, завжди роблю і дерев’яні, і муровані – всі унікальні, і монастирі також всі індивідуальні. Я хочу, щоб це було назавжди». Важливими є також кольори бань та оздоблення. До прикладу, Богородичні храми можуть мати блакитний купол, можливо із зірками, а його стіни можуть бути білими. Під назву храму чи свята, на честь якого називають святиню, обирається і відповідний колір при проектуванні.
Висловлюємо слова вдячності тим, завдяки чиєму таланту постають наші українські православні храми, у яких лунає молитва, звершуються Таїнства. Для Олега Слєпцова проектування православних храмів не просто мистецтво − це нагода подарувати своїй країні ще один дім Господній: «Я вважаю, що це Боже благословення, і якщо вже Бог дає таку можливість, то треба постійно вдосконалюватись, знаючи історію, канони, особливості проектування».
Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.