Свято Обрізання Господнього, пам’ять святителя Василя Великого

На восьмий день після Різдва Православна Церква святкує обрізання нашого Господа Ісуса Христа, яке Господь прийняв, виконуючи старозавітню настанову, встановлену ще за часів праотця Авраама, згідно з якою, кожен хлопчик на восьмий день мав бути обрізаним на знак вступу в Заповіт з Богом Авраама. При здійсненні цього обряду Богонемовляті було дане і`я Іісус, згідно з волею Божою, яку возвістив Архангел Гавриїл у день Благовіщення. Цією подією Господь Ісус Христос являє нам, як сумлінно треба виконувати Закон Божий. Крім цього Своїм обрізанням Спаситель доводить всім нам, що він є справжньою Людиною. а не привидом, не ангелом, який сприйняв тимчасово людський вигляд. Треба також нагадати, що в Новому Заповіті обрізання було замінено хрещенням, яке за звичаєм церковним має відбуватися в перші сорок днів після народження дитини.
Сьогодні також ми, православні християни, святкуємо пам`ять Свт. Василія Великого. Він народився у 330р. на території сучасної Туреччини, в місті Каппадокія, від шляхетних та заможних батьків християн. В родині були мученики за віру Христову. В сім`ї було десятеро дітей, п`ятеро з них канонізовано Церквою, як святих. Василій отримав чудову освіту, навчаючись у найкращих учбових закладах Константинополю та Афін. Там він познайомився і подружився з Григорієм Богословом – великим святим Давньої Церкви. Повернувшись додому Св. Василій деякий час викладав риторику, але бажання духовної досконалості змушує його піти до Єгипт, Сирії і Палестини, де він хотів залишитися на все життя під керівництвом богомудрих подвижників. Але через слабке здоров`я святий повернувся додому, де засновує чоловічі і жіночі монастирі, для яких пише спеціальні правила.
У 362 році Василія висвячують на диякона, згодом на пресвітера і покладають на нього обов`язок тлумачити народу Святе Письмо. Це був час поширення аріанської єресі, котра вчила,що Ісус Христос – не Бог, а творіння, зараз цій єресі, доречі , вчать Свідки Єгови. І св. Василій Великий разом зі своїм другом Григорієм Богословом підіймаються на боротьбу з цією єрессю, доводячи що Ісус Христос – Син Божий, істинний Бог, який одвічно народжується від Бога Отця, і тому має однакову з Ним природу, тобто теж є Богом, оскільки Його Отець – Бог. В 370 році святого Василія обирають Архієпископом Кесарійським, за його непохитну віру ,за відстоювання Православ`я, за милосердя і любов до бідних, за велику освіту та здібності. І незважаючи на тиск імператора, який був прибічником єресі, святому Василію вдалося переконати єпископів і віруючих триматися правильної віри в Пресвяту Трійцю. Бог Єдиний, але Він являє нам Себе як Отець Син і Святий Дух, і це не три ”маски” ,які Він по черзі одягає на Себе, Трійця – це Три особистості, які різні між Собою, але мають Єдину Божественну Природу. Це не три Боги, А Єдиний Бог, що має Три Особи. Отець одвічно народжує Сина і зводить Духа, Які мають однакову природу з Отцем і перебувають у вічній взаємній любові між Собою, – вчив великий світильник Церкви.
Крім боротьби з єрессю і ствердженням Православного віровчення, святитель постійно здійснював богослужіння, склав чин Літургії – служби, під час якої хліб і вино стають Тілом і Кров`ю Христовими, написав багато молитов, тлумачень на Святе Письмо, піклувався про добрий устрій Церкви, багато допомагав бідним.
Хай за молитвами Великого вчителя Церкви Василія Господь зміцнить нас у Православній вірі, захистить від зла і спокус, дасть нам любов до Церкви, богослужіння і молитви, до читання Слова Божого – Біблії, відкриє наші серця для допомоги нужденним! Хай кожен з нас намагається служити Богу, Церкві Православній і людям, як служив святий Василій Великий.
З нагоди свята у нашому храмі були відправлені урочисті богослужіння. А після літургії був відслужений традиційний Новорічний молебень.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.