Преображення Господнє

Сьогодні, браття і сестри, насправді є велике і надзвичайне свято! Преображення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа стосується не лише Його, і не лише трьох свідків цієї євангельської події, якими були найближчі ученики Христові – апостоли Петро, Яків та Іоан. Преображення стосується кожного з нас!
Згадайте миті духовного преображення у своєму житті, як Господь торкається вашої душі під час щирої молитви, богослужіння, святих Таїнств Сповіді та Причастя. Величзустрічі людини з Богом, той самий момент душевного преображення – це набагато більше за будь-які слова і порівняння. Воно преображає не лише нашу душу і серце, але й просвітлює лице, заспокоює тіло, живить благодатною силою.
Майже два тисячоліття тому на горі Фавор апостоли побачили сяяння Божественної слави. Це світло випромінювало і лице Спасителя, і навіть Його одяг: «Лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло» (Мф. 17: 2) – сказано у Євангелії від Матфея. А євангелист Марк порівнює блиск одягу Христового з сяйвом снігу під сонцем, кажучи: «Одяг Його став блискучим, дуже білим, мов сніг, як жоден білильник не може вибілити на землі» (Мк. 9: 3). Чому сяяв і Сам Спаситель і Його одяг? Цим засвідчена можливість таємничого єднання Бога з Його творінням, чистого Духа – з матеріальним світом, і не шляхом змішання, але так, як сяйво світла наповнює предмети, які воно освітлює.
Тоді, на горі Фавор, апостоли Петро, Яків та Іоан побачили велич і славу Спасителя не тому, що Христос несподівано змінився чи став чимось іншим, ніж був раніше. Це апостоли змінилися настільки, що змогли побачити Спасителя таким, яким не бачили раніше. І їм було від того так добре, що апостол Петро не зміг стриматись: «Господи! Добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети…» (Мф. 17: 4).
Тож подія Преображення Господнього є не минулим фактом з людської історії, вона є величною метою і завданням для кожного з нас. Бо через Своє Преображення Спаситель показав усім людям, що для нашої природи благодатне єднання з Богом є можливим і досяжним. Ба більше, таке єднання, просвітлення і осяяння Божою славою є метою життя людини. І саме спасіння та вічне блаженне життя Священне Писання пов’язує з нашим власним преображенням, бо сказано: «Праведники засяють, як сонце, в Царстві Отця їхнього» (Мф. 13: 43).
Тож, за словами Господа нашого Ісуса Христа: «Доки світло з вами, віруйте у світло, щоб бути вам синами світла» (Ін. 12: 36).
З нагоди свята у нашому храмі було звершено урочисте Богослужіння.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.