Спомин жертв Голодомору в Україні

У суботу, 26 листопада 2016 року, у День пам’яті жертв голодоморів в Україні у Києві, на території національного музею “Меморіал жертв Голодомору”, відбулисязагальнонаціональні поминальні заходи. Розпочалися вони панахидою за жертвами голодомору-геноциду українського народу, яку очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Під час заупокійного богослужіння Святійшому Владиці співслужили Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, керуючий справами Київської Патріархії єпископ Вишгородський Агапіт та священнослужителі Києва, серед яких був і настоятель храму ікони Божої Матері “Живоносне Джерело» протоієрей Валерій Семанцо.
За Панахидою також молилися: Предстоятель Української греко-католицької церкви Верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук), архієпископ Вірменської Апостольської Церкви в Україні Григоріс Буніатян, духовенство Української Автокефальної Православної Церкви та Римо-Католицької Церкви. Також на поминанні був присутній представник Константинопольського Патріархату у Всесвітній раді церков архієпископ Телміський Іов (Геча).
Після виступу Президента України рівно о 16 год. за Київським часом було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, по закінченні якої розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку!».
Президент Петро Порошенко разом з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та свідком страшних подій 1932-1933 років Миколою Онищенком встановили свічки пам’яті до основної частини Меморіалу. Свічки пам’яті було встановлено і від усіх областей України. Сяйвом лампадок, які встановили присутні на церемонії, вкрилися і пагорби навколо Меморіалу.
В церемонії біля Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні також взяли участь Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, урядовці, представники дипломатичного корпусу, глави релігійних організацій, офіційні особи, представники громадськості, свідки голодомору-геноциду 1932-33 років та тисячі киян.
Сьогодні по всій Україні були приспущено державні прапори і обмежено проведення розважальних заходів.
День пам’яті жертв голодоморів відзначається щороку у четверту суботу листопада з 1998 року. У цей день вшановується пам’ять жертв голодоморів на території України 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Внаслідок Голодомору загинуло понад 7 мільйонів осіб.
За матеріалами «Церква.info».

 

 

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.