Дмитрівська поминальна субота

У суботу перед днем пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського (8 листопада), яка цьогоріч припадає на 3 листопада, православні християни відзначають Дмитрівську батьківську суботу. Це не свято, а особливий день поминання спочилих, коли у храмах здійснюються особливі заупокійні служби.
У Дмитрівську поминальну суботу люди, зазвичай, поминають своїх покійних батьків в церкві, подають записки за померлих родичів священику, приносять до храму частування для незаможних, яке освячується під час богослужіння з тим, щоб пізніше роздати всім потребуючим, а також моляться за упокій душ у загробному світі.
За церковними канонами, щоб пом’янути своїх спочилих родичів, необхідно прийти до храму на богослужіння напередодні батьківської суботи, тобто у п’ятницю ввечері. У цей час відбувається велика панахида (буквально – “всенічна”). А вранці в поминальну суботу відбувається заупокійна літургія, після якої служать загальну панахиду.
У цей день прийнято подавати милостиню незаможним з проханням помолитися за померлих.
Після відвідин храмів, православні відправляються на цвинтар, читають молитви за упокій душ померлих родичів, упорядковують могили. Але якщо немає можливості в ці дні відвідати храм або кладовища, можна помолитися за упокій рідних перед образами вдома.
Цього дня в храмі ікони Божої Матері “Живоносне Джерело” відбулися Богослужіння згідно з церковним статутом.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.