Преподобний Сава Освячений

18 грудня Церква вшановує пам’ять преподобного Сави Освяченого, котрий народився в V столітті, у Каппадокії, в благочестивій християнській сім`ї Іоана і Софії. Його батько був воєначальником. Виїхавши у справах служби в Олександрію Єгипетську, Іоан узяв із собою дружину, а п`ятирічного сина залишив на піклування дядька. Коли хлопчику йшов восьмий рік, він вступив до монастиря святого Флавіана, розташованого поблизу. Обдарована дитина швидко навчилася читати і добре вивчила Святе Письмо. Даремно батьки згодом умовляли святого Саву повернутися у світ і вступити в шлюб.
У 17 років він прийняв чернечий постриг і так досягнув успіху в пості і молитвах, що сподобився дару чудотворення. Пробувши десять років у монастирі Флавіана, преподобний подався до Єрусалиму, а звідти – до обителі преподобного Євфимія Великого. Але преподобний Євфимій направив святого Саву до авви Феоктиста, настоятеля прилеглого монастиря зі суворим чернечим статутом. У тій обителі преподобний Сава пробув послушником до 30-річного віку.
Після смерті старця Феоктиста, його наступник благословив преподобного Саву зачинитися в печері: лише в суботу святий полишав затвор і приходив до обителі, де брав участь у Богослужінні і приймав їжу. За деякий час преподобному дозволили зовсім не полишати затвору, тому святий Сава подвизався в печері протягом 5 років.
Преподобний Євфимій уважно стежив за життям юного ченця і, бачачи, як він духовно зріс, став брати його з собою в пустелю Рув (біля Мертвого моря). Вони виходили 14 січня і перебували там до Вербної неділі. Преподобний Євфимій називав святого Саву “отроком-старцем” і дбайливо виховував його у найвищих чернечих чеснотах.
Коли преподобний Євфимій відійшов до Господа, святий Сава пішов із Лаври і оселився в печері поблизу обителі преподобного Герасима Йорданського. Через кілька років до преподобного Сави почали збиратися учні – всі, хто прагнув чернечого життя. Так виникла Велика Лавра. За вказівкою згори (через вогняний стовп) ченці влаштували в печері церкву.
Преподобний Сава заснував ще кілька обителей. Багато чудес були явлені за молитвами преподобного Сави: серед Лаври пробилося джерело, під час посухи пролився рясний дощ, відбувалися зцілення хворих і біснуватих. Преподобний Сава написав перший статут церковних служб, так званий “Єрусалимський”, прийнятий усіма Палестинськими монастирями. Саме цей церковний статут є взірцем богослужіння річного кола і у нашій Церкві упродовж кількох століть. Святий Сава преставився до Бога 532 року.
Частка мощей преподобного знаходиться у релікварії Всіхсвятського приділу нашого храму.

Опубліковано у Статті. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.